Profiel Horeca, Bakkerij & Recreatie (HBR)

HBR is een brede opleiding waarin je als leerling te maken krijgt met verschillende onderdelen uit de wereld van de Horeca, Bakkerij en Recreatie.

Ben je flexibel, stressbestendig, klant- en servicegericht, creatief, sociaal, houd je van hard werken en heb je een passie voor koken, bakken of de horeca in het algemeen, dan is dit beroepsprofiel iets voor jou!

De HBR lessen vinden plaats in een realistische setting in prachtige praktijklokalen. Je werkt aan afwisselende opdrachten voor gasten en klanten. Je werkt zelfstandig, maar ook samen met je klasgenoten. Je leert bijvoorbeeld werken aan je snijtechnieken, je werktempo en zelfstandigheid, je bereidt maaltijden voor echte gasten van simpel tot complex.

In klas drie werk je aan de vier profielmodulen:

Bakkerij Keuken
Gastheerschap Recreatie

In de vierde klas werk je aan vier keuzevakken. Bij ons mag je een keuze maken uit:

 • Keukenspecialitei
 • Gastheerspecialiteit
 • Brood- en banketspecialiteit
 • Evenementen


Dit betekent dat je leert:

 • hoe je als gastheer of gastvrouw gasten ontvangt in een restaurant, en hoe je volgens de regels maaltijden serveert
 • hoe een kok voor veel mensen een volledig menu kan samenstellen en maken
 • hoe in de bakkerij brood en banket gemaakt wordt
 • hoe belangrijk hygiënisch werken is
 • hoe je als recreatieleider bijvoorbeeld een spelactiviteit bedenkt en begeleidt


Maar ook:

 • berekenen hoeveel een dienst of een product kost
 • wat je in een brief naar de klant schrijft als je een rekening stuurt
 • hoe je een zakelijk telefoongesprek of een sollicitatiegesprek kunt voeren


Visitekaartje
Wij spreken jou aan op je gedrag en houding daarbij stellen we eisen aan uiterlijk en kleding. Je bent in de toekomst het visitekaartje van een bedrijf. Ben je een teamspeler? Dan voel je je vast wel thuis bij HBR. Samenwerken en in een team functioneren zijn daar namelijk vanzelfsprekend.

Keuken
In de keuken is het altijd druk. Omdat we bezig zijn met voedingstaken stellen we hoge eisen aan onszelf en de hygiëne.
Het bereiden van gerechten, prachtige salades en overheerlijke puddingen is in de keuken de normaalste zaak van de wereld. Iedere dag is er wel een lunch voor meerdere gasten. Op woensdagavond vindt in het restaurant het wekelijkse diner plaats. Als je in de keuken werkt heb je een afwisselende en verantwoordelijke job. Je hoeft je hier nooit te vervelen.

Restaurant
Als je in het restaurant werkt, staat gastvrijheid hoog in het vaandel. Je leert serveren, omgaan met geld, jezelf te presenteren en je leert je zelfstandigheid en verantwoordelijkheid verder te ontwikkelen. Iedere les is weer anders. De gastheren en gastvrouwen zorgen ervoor dat het de gasten aan niets ontbreekt.

Openingstijden restaurant “De Hamerie”
Elke woensdagavond van 17.30 uur tot 22.00 uur (reserveren is verplicht)
(met uitzondering van vakanties en aparte sluitingen)
NB: Er is géén mogelijkheid tot nazit.
Reserveren kan via 077-3590400

Bakkerij
In de bakkerij werken leerlingen enthousiast aan de productie van broodjes, brood, koekjes, tot taarten en vlaaien. Je leert gebruik te maken van de modernste machines, deegkneders, deegverwerkingssets, remrijskasten en uitrolmachines. Je verwerkt hier bloem, boter en suiker tot de lekkerste producten. Als je de school binnenkomt, ruik je de bakkerij al. Onze eigen bakkerijwinkel, waar alle lekkernijen worden verkocht, is dagelijks geopend voor leerlingen, medewerkers en mensen uit de buurt..

Recreatie
Tijdens het vak recreatie leer je organiseren en plannen. Zo plan je bijvoorbeeld uitstapjes en en organiseer je evenementen voor verschillende doelgroepen.

Echt kennismaken? Echt sfeer proeven?
Kom dan naar ons Open Huis. Of maak een afspraak om een keer een dag mee te draaien op het foodplein. Bel even naar de receptie van het Valuascollege 077-3590400

Graag heten we jou als leerling welkom!


Bekijk onze promotiefilm