Beroepsgerichte profielen

Heb je een vmbo-basis of -kader advies?
Dan kies je in de bovenbouw voor een profiel. In leerjaar 1 en 2 besteed je veel tijd en aandacht aan het maken van deze keuze, want welk profiel je kiest zegt iets over wie jij bent, wat je goed kunt en wat je graag wil in de toekomst. In het profiel dat je kiest is het ‘leren door te doen’ het belangrijkste. Je werkt veel met je handen en oefent in een omgeving die bijvoorbeeld erg lijkt op een restaurant, een keuken, een zorginstelling of een winkel. Je hebt maar liefst 14 uur praktijkles per week!
Je profiel mag je kiezen, maar er zijn ook vakken die voor iedereen verplicht zijn. Dit zijn de vakken Nederlands, Engels, kunstvakken , maatschappijleer en lichamelijke opvoeding. Tot slot zijn er ook nog vakken die aansluiten op het profiel dat je gekozen hebt. Zoals bijvoorbeeld economie bij het profiel economie & ondernemen of biologie bij het profiel zorg & welzijn.

Op het Valuascollege kun je kiezen uit 3 profielen:

 1. Business: Economie & ondernemen
  Ben jij ondernemend? Zit je boordevol goede ideeën? Ben je flexibel, sociaal en heb je een talent voor het werken met computers, rekenen, netjes werken en goed luisteren? Dan zit je goed bij het profiel economie en ondernemen! 
   
 2. Food: Horeca, bakkerij & recreatie
  Ben jij gastvrij? Heb je een talent voor koken of bakken? Ben je creatief, stressbestendig, klant- en servicegericht en houd je van hard werken? Dan zit je goed bij het profiel horeca, bakkerij & recreatie. 
   
 3. Lifestyle: Zorg & welzijn 
  Ben jij zorgzaam? Heb je een talent voor het werken met mensen? Ben je behulpzaam, klantvriendelijk, beleefd en kom je graag verzorgd voor de dag? Dan zit je goed bij het profiel zorg & welzijn. 


Ieder profiel bestaat uit 8 onderdelen: je hebt 4 profielmodules, die allemaal passen binnen het profiel dat je kiest. Maar je hebt ook 4 keuzevakken. Omdat kiezen al lastig genoeg is, hebben we de keuze voor 3 keuzevakken al vastgezet. In deze keuzevakken ga je de kennis uit de profielmodules nog een stukje verdiepen. Je gaat dus nóg meer leren binnen het profiel dat je gekozen hebt. Maar omdat we het belangrijk vinden je ook de mogelijkheid te geven van een ander profiel te ‘proeven’, mag je in leerjaar 4 helemaal zelf een keuzevak kiezen. Dit hoeft niet persé een keuzevak te zijn dat past bij jouw profiel. Dus, stel dat je gekozen hebt voor het profiel zorg & welzijn, dan kun je in leerjaar 4 ook kiezen voor het keuzevak bijzondere keuken uit het profiel horeca, bakkerij & recreatie.

Keuzes, keuzes, keuzes…
Tijdens je vmbo opleiding - en daarna - moet je veel keuzes maken. Je kiest een profiel, een stageplek, een keuzevak en een vervolgopleiding. Kiezen is niet altijd makkelijk en daarom wordt je daar door je mentor en docenten bij geholpen. Dat doen we tijdens de LOB (loopbaanoriëntatie en begeleiding) lessen. Tijdens deze lessen kijken we vooral naar wie jij bent, wat je goed kunt, welke ideeën je hebt over de toekomst en wat jij belangrijk vindt. Hiermee bereiden we je voor op het zelfstandig kunnen maken van keuzes die belangrijk zijn voor jouw toekomst.