Beroepsgerichte profielen

Heb je een vmbo basis- of vmbo kader advies?

Dan kies je in de bovenbouw voor een profiel. Een profiel is altijd een combinatie van theorie en praktijk. Het bestaat uit algemeen vormende vakken (avo-vakken), het beroepsgerichte profielvak en beroepsgerichte keuzevakken.

De algemeen vormende vakken
Welk profiel je ook kiest, je krijgt altijd Nederlands, Engels, maatschappijleer-1, lichamelijke opvoeding en kunstvakken-1. Daarbij doe je nog twee avo-vakken die samenhangen met je profiel. Bijvoorbeeld; bij Economie en Ondernemen zijn dat de vakken economie en wiskunde of Duits.

Het beroepsgerichte profielvak
Het beroepsgerichte profielvak is het ‘vaste’ deel dat iedereen die kiest voor een bepaald profiel doet. Je leert hier de basiskennis en de basisvaardigheden die je nodig hebt om in een beroep of werkveld goed te functioneren. Hieraan besteed je 14 lesuren per week.

Vanaf augustus 2017 krijgen de landelijke vernieuwingen van het VMBO ook vorm op het Valuascollege. Binnen de vernieuwingen van het VMBO komen er voor de leerlingen meer mogelijkheden. Het beroepsgerichte vak bestaat straks uit 8 onderdelen. Vier onderdelen binnen het gekozen profiel en vier keuzevakken. De school bepaalt uit welke keuzevakken een leerling kan kiezen. Zo kan een leerling bijvoorbeeld straks kiezen voor een keuzevak binnen zijn eigen profiel, maar ook in een ander profiel.

Je kunt op het Valuascollege uit de volgende profielen kiezen:

Onze school begeleidt je bij het kiezen
Tijdens je vmbo-opleiding - en daarna - maak je vaak keuzes: welk profiel ga je kiezen, welke beroepsgerichte keuzevakken, waar ga je stage lopen, welke mbo-opleiding ga je doen? Omdat kiezen niet altijd makkelijk is, begeleiden wij je bij het maken van keuzes. Die begeleiding noemen wij SLOB, Studieloopbaanoriëntatie en Begeleiding. Tijdens SLOB leer je allerlei vaardigheden waarmee je nu en later zelf loopbaankeuzes kunt maken.
 

 • Business: Economie & Ondernemen

  Het profiel Economie en Ondernemen is er voor ondernemende leerlingen die vooral interesse hebben in de economie. Ben je ondernemend, flexibel, sociaal en je hebt talent voor computeren, rekenen, netjes werken en goed luisteren? Dan is een beroep in dit profiel iets voor jou!

 • Food: Horeca, Bakkerij & Recreatie

  HBR is een brede opleiding waarin je als leerling te maken krijgt met verschillende onderdelen uit de wereld van de Horeca, Bakkerij en Recreatie.

  Ben je flexibel, stressbestendig, klant- en servicegericht, creatief, sociaal, houd je van hard werken en heb je een passie voor koken, bakken of de horeca in het algemeen, dan is dit beroepsprofiel iets voor jou!
   
 • Lifestyle: Zorg & Welzijn

  Het profiel zorg en welzijn is voor leerlingen die graag met mensen willen werken.
  Leren van én in de praktijk. We werken in een kleurrijk lokaal in kleine groepjes op allerlei werkplekken. Je krijgt opdrachten over kinderen verzorgen, ouderen en lichamelijk beperkte mensen helpen, leuke activiteiten bedenken in het buurthuis, koken en schoonmaken.