Vooropleiding Musical

Voor wie?
De Vooropleiding Musical is speciaal bedoeld voor leerlingen die niets liever doen dan zingen, dansen en acteren en van musical hun beroep willen maken.
Het is belangrijk om al op jonge leeftijd te beginnen. Met veel verschillende lessen en onder goede begeleiding krijg je zo een goede basis om je verder te kunnen ontwikkelen tot musicaldanser-, zanger of -artiest. De ideale leeftijd om aan de Vooropleiding Musical te beginnen is vanaf de brugklas. Later instromen kan maar wordt per jaar steeds moeilijker.

TOPklassen
Het Valuascollege biedt jonge leerlingen de mogelijkheid om dagelijks met hun talent bezig te zijn. De leerlingen die de Vooropleiding Musical volgen zitten de eerste 3 jaar in een TOPklas. (TOP staat voor: Talen- Ontwikkel- Programma). In deze driejarige TOPklassen word je niet geplaatst op niveau, maar op talent. Zo zitten kinderen van havo en vwo bij elkaar in één klas. Er is ook een TOPklas voor vmbo leerlingen. De topklas geeft vrijstelling voor bepaalde vakken zodat er binnen het rooster ruimte vrijkomt voor talent-uren. Na de 3de klas ga je verder binnen je eigen schooltype (vmbo-t / havo of vwo). De Vooropleiding Musical loopt echter door tot het einde van de schoolopleiding: vmbo-t 4 jaar, havo 5 jaar, vwo 6 jaar. Het vak Musical is een onderdeel van het eindexamen muziek voor leerlingen van de Vooropleiding Musical.

Musicalrooster
Binnen de Vooropleiding Musical krijg je iedere dag één of meer lessen in een musicalvak. Zo krijg je in klas 1, 2 en 3 twee maal les in klassieke dans, twee lessen jazz of modern-jazz dans, twee lessen zang, een dubbel uur spel en een les muziektheorie per week. Voor de leerlingen in de bovenbouw komen daar nog solo zang , liedinterpretatie en repertoirelessen bij.
Ook worden er gastlessen gegeven door diverse docenten in verschillende vakken.
Twee keer per jaar vinden er testlessen plaats voor jaar 1,2 en 3 voor alle musicalvakken. Hierbij krijgen de leerlingen feedback om aan hun kwaliteiten te werken en wordt er gekeken of er voldoende vorderingen zijn gemaakt om door te gaan met de Vooropleiding Musical.

Musicaldocenten
De lessen op de Vooropleiding Musical worden gegeven door gespecialiseerde docenten die allemaal uit het professionele werkveld komen en zijn vaak zelf nog actief bij professionele musicals. Het merendeel van de docenten is ook werkzaam op de Dansacademie, het Conservatorium of Musicalopleidingen van div. HBO instellingen.
Sinds 2015 heeft de Vooropleiding Musical een samenwerkings overeenkomst met de opleiding Musicaltheater van Fontys in Tilburg. Deze opleiding beslist mee over het curriculum en neemt de examens af.

Voorstellingen
De musicalleerlingen doen regelmatig mee in verschillende voorstellingen waarbij ze zich leren te presenteren. Dit kan zijn als danser, zanger, acteur of een combinatie daarvan. Ieder jaar treden alle leerlingen op tijdens onze Sing Out (zangavond) en de Voorstelling Highlights in Theater de Maaspoort. Ook zijn er regelmatig gastoptredens bij diverse producties of congressen. Jaarlijks terugkerende evenementen zijn b.v. het Sinterklaasspektakel in de Maaspoort en gastoptredens met het WOKMuziektheater.

Ieder jaar hebben we een presentatie van Theatermaken voor jaar 4,5 en 6. Hier maken de 5de en 6de jaars zelf een theaterstukje naar aanleiding van een opdracht. Ze studeren dat vervolgens zelf in met de 4de jaars leerlingen. Het accent ligt hier op het ontdekken en ontwikkelen van je eigen theatrale persoonlijkheid.
Een ander studieonderdeel is Zelfgemaakt. Hier krijgen alle leerlingen de kans hun eigen ideeën uit te werken voor een zelfgemaakt stuk en dit vervolgens te presenteren.

We bezoeken gezamenlijk een aantal keren per jaar musicalvoorstellingen in Theater De Maaspoort in Venlo.

Na de Vooropleiding
Na de Vooropleiding kun je verder studeren op een Musicaltheater opleiding maar ook richting Muziektheater, Theateracademie of Dansacademie zowel voor docent als uitvoerend.
In 2017 zijn onze eerste leerlingen afgestudeerd. Van onze leerlingen zitten er inmiddels twee op de HBO opleiding Musicaltheater van Fontys, een op Muziektheater van Fontys, drie op de hbo opleiding Lucia Marthas dansacademie Institute for Performing Arts in Amsterdam en een op de mbo opleiding van de Nederlandse Musicalacademie van Rijn IJsel, Arnhem.

Auditie
Om de Vooropleiding Musical te kunnen volgen en in de Topklas Musical geplaatst te kunnen worden, moet je eerst auditie doen. Voor de brugklas is het niet nodig dat je al lessen hebt gevolgd in alle drie de disciplines: zang, dans en drama.
Wel is belangrijk dat je:
- gemotiveerd bent
- muzikaal bent
- een ontwikkelbare stem hebt
- over danskwaliteiten beschikt en fysieke mogelijkheden hebt
- en dat je graag op het toneel staat en dat ook uitstraalt!

Aanmelden
De audities voor schooljaar 2020-2021 zijn op:
zaterdag 7 maart 2020: auditie 1
zaterdag 14 maart 2020: auditie 2 (2de ronde na 1ste selectie)

Let op: neem een pasfoto mee!

Aanmelden voor de auditie kan via dit aanmeldformulier.

De aanmelding voor de auditie moet uiterlijk 28 februari bij ons binnen zijn.

Na aanmelding krijg je informatie toe gemaild over hoe je jezelf kan voorbereiden op de auditie. Je krijgt een tekst en een lied om in te studeren voor deze auditie.

Doe alvast mee met de orientatielessen!
Het is voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool ook mogelijk om orientatielessen te volgen.
De lessen zijn 5 keer op donderdag, 2 lessen per dag, gegeven door onze musicaldocenten ter kennismaking en voorbereiding op de auditie.
Tijd: 17.00 tot 19.30 uur 
Wanneer: 16, 23 en 30 januari, 6 en 13 februari
De lessen kosten €50 in totaal en als je je hier aanmeldt, zie je hoe je kunt betalen.

Aanmelden voor de oriëntatielessen via dit formulier


Meer informatie
Voor vragen over de Vooropleiding Musical/ TOPklas Musical kunt u mailen naar Kate Hendriks, coördinator Vooropleiding Musical/Topklas Musical
khendriks@ogvo.nl