Vooropleiding dans

Het Valuascollege is een school waar leren loont, passie prikkelt en talent telt. Speciaal voor leerlingen met interesse in dans biedt onze school een vooropleiding dans: ArtEZ Vooropleiding Dans Venlo. Hier combineren jonge dansers een vmbo-, havo- of vwo-opleiding met dansonderwijs op professioneel niveau. Wij bieden je deze opleiding aan in samenwerking met ArtEZ Dansacademie

 

 

 

 

De ArtEZ Vooropleiding Dans Venlo bestaat uit twee delen. Voor kinderen van groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs is er een oriënterende fase. De leerlingen hebben dan minimaal 2 dagen per week les en krijgen dan telkens 2 lessen. Om toegelaten te worden tot de ArtEZ Vooropleiding Dans Venlo moet je een toelatingsauditie doen.

 

TOPklas
De middelbare scholieren zitten allemaal op het Valuascollege binnen de afdelingen vmbo-t, havo of vwo. Val je niet binnen deze niveaus, dan zit je in een reguliere afdeling en wordt er binnen het schoolrooster rekening gehouden met de dans-uren. Sinds augustus 2012 zitten alle dansers uit de brug-, 2de en 3de-klas bij elkaar in toptalentklassen, ongeacht het schoolniveau. In deze TOPklas studeer je op je eigen niveau. Je krijgt een laptop van de school en een speciaal docententeam begeleidt je individueel. Na twee jaar stroom je door naar een voor jou geschikt schooltype. De danslessen zijn opgenomen binnen het normale schoolrooster en de beide danszalen liggen midden in de school op de eerste verdieping.

Dansrooster
Het dansrooster bestaat uit dagelijkse technieklessen; elke dag klassieke dans, twee maal per week moderne dans en voor de brugklas en tweede klas een keer per week folklore.
Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen creativiteit ontwikkelt. 
Twee weken per jaar staat er iedere dag improvisatie/compositie op het rooster.

'Zelfgemaakt'
In deze lessen bereid je je voor op de voorstelling Zelfgemaakt, die in Theater De Garage te Venlo plaatsvinden. Dan laten alle dansleerlingen hun zelfgemaakt werk aan het publiek zien.
Een ander studie-onderdeel is Zelfgedaan. Je studeert een dans in via internet en gebruikt deze als startpunt voor je eigen dansproducties.

Voorstellingen
Alle leerlingen dansen mee in diverse voorstellingen. In november zijn er de Wintervoorstellingen, in het vroege voorjaar de voorstellingen Zelfgemaakt en bovendien zijn er de grote voorstellingen in de schouwburg te Arnhem en Theater De Maaspoort te Venlo.
Dit schooljaar tonen we onder andere werk van Neel Verdoorn.
De leerlingen uit de drie hoogste klassen treden vaker op. Zij dansen ieder jaar bij verschillende gelegenheden een korte choreografie, die voor hen wordt gemaakt. Dit jaar is dat Stabat Mater, gemaakt door Gideon Poirier


Vervolgopleiding
Na de periode in de voorpleiding wordt de opleiding vervolgd binnen het hoger beroepsonderwijs.
Al naar gelang talent en interesse kun je verder studeren voor danser of choreograaf binnen de eigen ArtEZ Dansacademie, of voor docent dans. Voor klassiek danser kun je auditie doen bij het Koninklijk Conservatorium in Den Haag of de Nationale Balletacademie in Amsterdam. Voor hedendaagse dans heeft Nederland vier hbo-opleidingen: ArtEZ Dansacademie te Arnhem, Codarts in Rotterdam, Fontys Dansacademie in Tilburg en de afdeling mordene dans van de Theaterschool in Amsterdam. Voor show en musical is er in Tilburg bij Fontys, binnen de Theaterschool in Amsterdam en de Lucia Marthas opleiding in Amsterdam. Uiteraard zijn er ook diverse vervolgopleidingen in het buitenland.

Trots op onze dansers
Trots zijn we op al onze voormalige dansleerlingen, waarvan er een aantal nationaal en internationaal de top bereikten: Chantal Janzen en Marjolein Teepen. Myrthe, Marne, Imre en Xanthe van Opstal, die alle vier als bijna enige Nederlanders momenteel bij het Nederlands Dans Theater dansen. In 2005 werd Milou Nuyens Europian Dancer of the Year, Marne van Opstal werd eerste in 2009 tijdens de Nacht van de Jonge Danser. In 2012 werd Myrthe van Opstal genomineerd voor een Zwaan vanwege de beste dansprestatie van het jaar, en in 2015 Marne van Opstal. Sinds seizoen '15 / '16  heeft Ellen Landa een vast contract bij het Scapino Ballet Rotterdam.
En zo zijn er nog veel meer te vermelden.