Rome (5 gymnasium)

Roma non basta una vita is een bekend Romeins gezegde. Het betekent dat een mensenleven niet toereikend is om de eeuwige stad te ontdekken en te doorgronden. Desondanks hebben wij het voornemen om onze leerlingen in vijf dagen tijd kennis te laten maken met de Italiaanse hoofdstad, in de hoop en verwachting dat ze zoveel liefde voor Rome zullen opvatten dat ze er in de toekomst nog vele malen terugkeren!

De Romereis van het Valuascollege vindt dit schooljaar plaats van maandag 13 t/m vrijdag 17 april 2020, in de week na Pasen. Het vertrek is op tweede paasdag! In deze brief vindt u alvast de belangrijkste praktische informatie over ons verblijf en over de voorbereidingen voor onze reis.

De reisgegevens zijn (wijzigingen voorbehouden):
Ma. 13 april: Vertrek in de ochtend bij school, bustransfer naar luchthaven. Vlucht met Eurowings van Keulen/Bonn naar Roma Fiumicino: 13:00-15:00 u.
Vr. 17 april: Vlucht met Eurowings van Roma Fiumicino naar Keulen/Bonn: 15:45-17:50 u. Bustransfer van Keulen/Bonn naar Valuascollege Venlo, aankomst in de avond.

Per persoon is 8 kg. bagage toegestaan. Het bijboeken van ruimbagage met een maximum van 23 kg. kost € 20,- per enkele reis, dus € 40,- in totaal. Gezien het feit dat we in het voorjaar reizen, wanneer het in Rome vaak al zo’n 23 graden is, zal voor de meesten 8 kg. volstaan.


We verblijven in een eenvoudig hotel in het oude centrum van Rome, nabij stazione Termini:
Hotel Concorde**, aan de Via Giovanni Amendola 95. We slapen in meerpersoonskamers en ontbijten dagelijks in het hotel. De kamerindeling regelen we onderweg of ter plekke, afhankelijk van de informatie die het hotel ons daarover verschaft.

De reissom is vastgesteld op €600,-. Dat is inclusief vliegreis, transfers, hotelovernachtingen, ontbijt, lunches en diners, alle entreekosten, luchthavenbelasting, toeristenbelasting en bijdrage calamiteitenfonds. Niet inbegrepen zijn de lunch op de dag van vertrek en het diner op de terugreis.
Let op: uw kind is weliswaar verzekerd via school, maar de schoolverzekering omvat een hoog eigen risico en beperkte dekking van schade. Om tegemoet te komen aan individuele wensen is het daarom verstandig om zelf een reiskosten- en/of annuleringsverzekering af te sluiten. Daarnaast verdient het aanbeveling om de buitenlanddekking van uw ziektekostenverzekering te controleren en desgewenst uit te breiden.

Het programma in Rome is in grote lijnen als volgt: overdag bezoeken we van circa 08:30 u tot 17:00 u te voet vele bekende en minder bekende monumenten, musea en kerken door de hele stad. We lunchen telkens op een rustige plek, bijvoorbeeld in een parkje. Aan het eind van de middag keren we terug naar het hotel om even te rusten of te douchen. Rond 19:00u gaan we gezamenlijk dineren in een eenvoudig restaurant, waarna we samen een gezellige plek opzoeken om de avond door te brengen. Op vrijdag verlaten we Rome voor een bezoek aan het prachtige Ostia Antica, de voormalige havenstad van het oude Rome. Een unieke gelegenheid om met eigen ogen te zien hoe de Romeinen leefden en werkten! Aansluitend aan deze excursie zet de bus koers naar de luchthaven en aanvaarden we de terugreis.

Om de reis tot een gezamenlijk succes te maken gaan de leerlingen werkgroepen vormen die in samenspraak met de reisleiders de reisgids maken en de Romeavond voorbereiden. In aanloop naar onze reis zullen leerlingen in de lessen Grieks en Latijn zelfstandig onderzoek verrichten. Bovendien krijgen de leerlingen een minicursus Italiaans.

Voorafgaand aan de reis organiseren wij op school een Romeavond waarop de leerlingen de resultaten van hun onderzoek presenteren. Op deze avond zullen ook praktische zaken betreffende de reis aan de orde komen. Wij verwachten dan alle Romereizigers en stellen het bijzonder op prijs als ouders/verzorgers meekomen.


Op dit moment is nog niet helemaal bekend wie de begeleiders zullen zijn van de Romereis. Wel staat vast dat dhr. Berns en mw. Thevissen meegaan.

Rest ons alvast te zeggen dat we ons verheugen om er samen met de leerlingen een leerzame, plezierige en onvergetelijke week van te maken!


Met vriendelijke groet, de reisleiding:

Ralph Berns (docent klassieke talen)
Katja Thevissen (organisator Romereis en docent Nederlands)