IRun2BFit

Elk voorjaar wordt in Venlo de Venloop georganiseerd. Als tweedejaars Valuasleerling doe je hier aan mee met het project IRun2BFit. Je loopt samen met je klasgenoten vijf kilometer.
Honderden leerlingen trainen in de maanden voor dit hardloopevenement hun uithoudingsvermogen zodat ze in het voorjaar de finish van de vijf kilometer-loop zonder problemen halen. 

In de les
In de lessen LO wordt natuuelijk aandacht besteed aan IRun2BFit alles wat met hardlopen te maken heeft. In de les biologie en verzorging wordt uitgelegd wat er met je hart gebeurt tijdens een duurloop. Een leuk,leerzaam en gezond project.

 

“IRUN2BFIT”, een project voor leerjaar 2 
“Voor veel Nederlanders blijkt een gezondere leefstijl moeilijk haalbaar (CBS, 2012). Eén op de twee Nederlanders beweegt onvoldoende en ruim één op de tien heeft ernstig overgewicht. Ook Nederlandse jongeren zijn te weinig lichamelijk actief. De gevolgen liegen er niet om: volgens de Jeugdmonitor is bij meer dan 15 procent van de jeugd sprake van overgewicht. Obesitas komt bij 3 procent van de jeugd voor; bij jongeren uit achterstandswijken in grote steden is bijna één op de vijf te dik. Desondanks stopt een groot gedeelte van de middelbare scholieren met georganiseerde sporten rond de pubertijd. En daarom IRun2BFit!”

“IRun2BFit maakt jongeren (12 tot 18 jaar) bewust van het effect van bewegen en een gezonde leefstijl op fitheid en laat dit op een plezierige manier in de praktijk ervaren. IRun2BFit legt de basis om jongeren blijvend te laten voldoen aan de Fitnorm, die is vastgesteld op minstens drie keer per week 20 minuten intensieve beweging.”

Klik hier voor het promotiefilmpje.
  
Vakoverstijgend op school

“IRun2BFit is een schoolprogramma van acht weken waarin ‘leren en doen’ vakoverstijgend plaatsvindt. De basis wordt wekelijks gelegd bij de lessen biologie of verzorging, lichamelijke opvoeding en tijdens de mentorles.

Eventueel inhoudelijke informatie over het schoolprogramma kunt u vinden via www.Irun2bfit.nl

Elke week van IRun2BFit staat in het teken van een speciaal thema, dat direct te maken heeft met lijfstijl en beweging. In de loop van de acht weken behandelen we het hele lichaam: van binnen (lijfstijl, hart, longen, voeding) en werken we geleidelijk naar buiten (voeten, huid, zintuigen, het evenement).

De minimale weekbesteding van lesuren voor IRun2BFit bedraagt:
- 2 lesuren “looptraining" bij LO, evt. 1 uur training in eigen tijd. (zelfstandig)
- 1 theorieles bij biologie/verzorging.
- 1 mentoruur.

Globaal ziet het programma er in de thema’s als volgt uit:
 

blok week Thema
1 1 Lijstijl en jouw keuze
  2 Hart en jouw hartslag
  3 Longen en jouw ademhaling
2 4 Voeding en jouw eetpatroon
  5 Voeding en jouw eetpatroon
3 6 Zintuigen, omgeving en jouw beleving.
4 7 Rust en jouw voorbereiding
  8 Finish en jouw persoonlijke resultaten.

 
In week 1 t/m 3 ga je werken aan je eigen lijfstijl en jou keuzes. Binnen de mentorlessen maken we hiervoor een visual/poster. Deze poster is om te laten wie jij bent en welke keuzes jij de komende weken gaat maken. sport / vrienden / gezond eten.
In week 4 en 5 gaat het om je voeding en jouw eetpatroon. Tijdens de lessen biologie/verzorging ga je werken aan een gezonde maaltijd. Deze maaltijd maken wij niet voor niets. Het gaat om de bewustwording van gezonde keuzes. Een leuke bijkomstigheid is dat we als regerend kampioen onze titel moeten verdedigen bij een landelijke Irun2Bfit kookwedstrijd in de Librije in Zwolle.

De docenten biologie/verzorging kiezen uit alle gerechten binnen het Valuascollege de beste 3 maaltijden uit om door te sturen naar de organisatie van deze wedstrijd. Uit alle landelijke inzendingen worden de beste gerechten uitgenodigd om in Zwolle in de Librije daadwerkelijk echt te komen koken. Hier komt dan weer een landelijke kampioen naar voren.

Tussendoor gaan we een weekje carnaval vieren.

In kalender week 12 zal tijdens de LO lessen een test loop van 5 kilometer plaatsvinden.
Week 13 is om hiervan te herstellen om uitgerust op zondag 22 maart 2015 af te sluiten met een Grande Finale!


Grootse afsluiting tijdens de Venloop!

De Venloop is één van de grootste loopevenementen in de regio Venlo. Met zo’n 20.000 deelnemers in 2014, is dit evenement bij velen bekend. Met een loopstad als Venlo, met de Venloop midden door de stad en zelfs afgelopen jaar aan onze school voorbij, kan het niet anders dan dat wij de Venloop nemen als een grote afsluiting voor dit gezonde leefproject.

De afstand van 5 kilometer Is vier jaar geleden speciaal voor onze jonge deelnemers opgezet.
Een mooie, uitdagende afstand, die iedereen na Irun2Bfit zou moeten kunnen lopen.
Het Valuascollege schrijft iedere 2de-jaars leerling in, en betaalt voor deze leerling de inschrijving.

Deelname kunnen wij op zondag niet verplicht stellen, maar een mooiere afsluiting van zo’n project kunnen wij ons niet wensen! Je mist iets wanneer je er niet bij was….

Je werkt met je mentor, je biologie/verzorging docent en je lo docent in 10 weken aan een beter uithoudingsvermogen. Tijdens de Venloop kun je aan iedereen, (groot)ouders, vrienden en familie laten zien, wat jij kunt! Het merendeel van je klas doet mee en vanuit het publiek wordt je super enthousiast en hard aangemoedigd. Ouders en docenten zijn trots op je!

Leerlingen uit leerjaar 3 of hoger: die ook mee willen lopen.

Vanaf 16 jaar, mág je deelnemen aan de 10 kilometer. Je kunt ook nog een keer 5 kilometer lopen als je dat wilt. Je kunt je dan zelf aanmelden via de Venloop website.
De bevestigingsmail van deelname moet je daarna doorsturen naar venloop@valuascollege.nl.


Mocht je na het lezen van deze tekst alsnog vragen hebben, kun je contact opnemen met:
coudetijdhof@ogvo.nl of peberson@ogvo.nl (coördinatie Irun2bfit)