Valuasmusical Cats

Cats
De nieuwe Valuasmusical Cats is in februari 2017 maar liefst 7 keer te zien geweest in Theater de Maaspoort in Venlo. De repetities waren ruim een jaar aan de gang en naderden het einde. De musical Cats werd gecomponeerd door Andrew Lloyd Webber in 1981. De musical is gebaseerd op het boek Old Possum's Book of Practical Cats van Thomas Stearns Eliot.

Het verhaal speelt zich af op een vuilnishoop en gaat over een avond uit het leven van de katten daar. De katten stellen zich voor aan het publiek en leggen uit dat ze de Jellicle Cats zijn, een soort magische stam van pratende katten. Als laatste komt oom Deuteronomium tevoorschijn. Hij is de oude, wijze leider van de groep. Hij legt uit dat vanavond een bijzondere avond is en één van de katten uitverkoren zal zijn om herboren te worden, een kat heeft immers negen levens. Aan het eind van de avond maakt Deuteronomium bekend wie de uitverkoren kat is: Grisabella. Deze kat zingt de anderen toe en verdwijnt naar de “kattenhemel”.

De musicals van het Valuascollege zijn van een hoog niveau. Medewerkers van Theater de Maaspoort, en die zijn toch wat gewend, gaven ons het grootste compliment: ‘Dit is geen schoolmusical meer. Jullie zijn het niveau van de schoolmusical al lang ontgroeid. Het lijkt bijna een professionele productie.”
Wellicht hierdoor heeft de Maaspoort één voorstelling ingekocht en opgenomen in de reguliere programmering. Dat is echt uniek!

Het hoge niveau wordt bereikt door ruim een jaar keihard werken. Toneel en ballet repeteren iedere dinsdagavond. Koor en orkest repeteren elke zondagavond. Vanaf het begin wordt de musical opgevoerd met een groot live-orkest. Elke toon wordt live gezongen en elke noot wordt live gespeeld. Dat is iets wat in de regio lang niet elk gezelschap doet en durft.

Voorstellingen
Het was oorspronkelijk de bedoeling om zes voorstellingen te geven. Twee daarvan, op donderdagmiddag en dinsdagmiddag, zijn basisschoolvoorstellingen. Leerlingen van groep 8 worden hiervoor uitgenodigd. Dat zijn immers de leerlingen die aan het einde van groep 8 hun eindmusical opvoeren. Zo kunnen ze alvast zien hoe leuk het is om in een musical te spelen. De kids van de basisschool worden voorbereid op het musicalbezoek met behulp van een lesbrief. De lesbrief bij Cats gaat over het thema “Een tweede kans”. In Cats krijgt de kat Grisabella immers een tweede kans. Het thema “een tweede kans” is in de lesbrief vooral gericht op de vluchtelingenproblematiek. Wat maken leeftijdsgenoten van groep 8 mee als ze hun vaderland moeten verlaten, alles achterlaten om in een vreemd land, Nederland, een nieuwe toekomst op te bouwen? Binnen een week meldden zich 35 basisscholen uit de regio aan en waren deze middagvoorstellingen uitverkocht. Ook de kaartverkoop voor de reguliere voorstellingen liep zo hard, dat besloten werd een extra voorstelling in te plannen op de zondagavond. Zo wordt Cats maar liefst zeven keer op de planken gebracht en zullen ongeveer 5000 mensen de musical bekijken. Welke school kan dat nou zeggen?

Zoals bij elke Valuasmusical heeft regisseur en creatief leider Jeroen Marcelissen een eigen draai gegeven aan Cats. Jeroen: “Het wordt een hele fysieke en beweeglijke musical. De cast bestaat stuk voor stuk uit talenten zowel vocaal als qua dans en drama. In de Valuasversie van Cats leest een leerling in de bibliotheek de gedichtenbundel Old Possum’s Book of Practical Cats by T.S. Eliot. De musical ontstaat in zijn hoofd. Het is een beetje een mystieke musical.”
Jeroen wordt geassisteerd door zijn vader Wim Marcelissen. De muzikale leiding is in handen van Harry Boom en Bas van Gestel. Choreografe Liselotte Kusters-Gijsen heeft het ballet voorbereid op de voorstelling en eiste daarbij heel veel van de dansers. Menige kat had spierpijn na een balletrepetitie.
Decorbouwster Sabrina Crins heeft zich met haar team van ouders en collega’s een jaar lang flink uitgeleefd om een topdecor neer te zetten in de vorm van een vuilnisbelt. De kleding wordt ook nu weer verzorgd door Mieke Arts. Het schminken van alle katten wordt een helse klus. De ouders die dat gaan doen hebben dan ook een uitgebreide grimecursus gehad. Verder bestaat de crew uit William Stoot, Tim van den Berg, Ben Bettinger, Rick Cremers, Maud van de Wal, Bob Remmen, Ilona Smeets en Mieke Arts. Achter de schermen werken nog een zestigtal mensen mee aan de productie, waaronder Vocal Coach Marianne Maessen.

En dan, 20 november 2017: Pia Douwes zet Cats in het zonnetje in Carré !

"Fantastisch, overweldigend en ongekend! En wat een feest! Tijdens het Amateur Musical Award Gala in een bomvol Carré te Amsterdam, is het Valuascollege geëerd met de toekenning van de Amateur Musical Award voor beste vormgeving / toneelbeeld voor de productie Cats. Onder luid gegil van een deel van de artiesten, crew en aanwezige ouders in Amsterdam en een ander deel in en rond Venlo, namen Sabrina Crins en Liselotte Gijsen de Award in ontvangst uit handen van theaterproducent Fred Boot.

De nominatie in twee categorieën en het winnen van deze Award zijn een gigantische erkenning voor 20 jaar werken. 20 jaar met leerlingen werken aan een passie, in de vorm van een musical. Dat gaat niet alleen om de acteurs, maar ook om zang, orkest, dans, grime, decor, catering, crew en alle vrijwilligers daar omheen. En zeker ook mag daarbij de inzet van alle ouders niet vergeten worden! En natuurlijk realiseren we ons dat gisteren slechts een klein deel van de cast heeft mogen en kunnen optreden, maar laten we vooral niet vergeten dat er heel veel leerlingen hebben meegedaan aan Cats! Ook zij verdienen deze Award! Een voorstelling die op zo’n niveau wordt neergezet en geëerd, is alleen mogelijk als iedereen samenwerkt en alle delen samenkomen. Vooral daar zijn we beretrots op.

Nog groter was de verrassing toen top-musicalster Pia Douwes symbolisch een deel van haar eigen Award graag wilde afstaan aan het Valuascollege. Ze was zeer onder de indruk van de getoonde zang en vooral de dans en noemde Livia Lamers en Arlette Coumans speciaal in haar toespraak. De avond kreeg helemaal een speciale betekenis toen ze aankondigde een masterclass te willen verzorgen aan de cast van Cats. Een mooiere beloning konden de leerlingen en crew zich niet wensen!

Deze Award toont nogmaals aan dat het veel meer is dan een schoolmusical en het Valuascollege veel meer is dan een school! Het laat zien wat passie brengt en doet met kinderen. Geprikkeld kunnen worden door je passie is een mooi voertuig om tot goede leerprestaties te komen, zeker ook in samenwerking met onze opleiding TOP-klas musical. Deze musicalproductie vraagt veel inzet van leerlingen, medewerkers en vrijwilligers gedurende anderhalf jaar. Het slurpt vrije tijd maar ze doen het gewoon. Met als kroon een serie uitverkochte voorstellingen in het voorjaar van 2017 en nu een heuse AMA!
Bekijk de uitreiking

Wij zijn blij met en trots op onze mensen voor, achter en onder de schermen. Speciale hulde aan Jeroen Marcelissen en Liselotte Gijsen voor hun artistieke leiding en passie. Dat wat we hebben laten zien in De Maaspoort hebben we voortgezet in Carré, de bakermat van de Nederlandse musical. Een nationaal podium voor ons talent en een prijs voor Venlose passie!

Leon Verhorevoort
Im van Heijster
Hans Oostdam

Directie Valuascollege"


 

 

Cats in de media

Bekijk de prachtige foto's van Stephan Markus

Bekijk de uitzending op L1.


Bekijk het artikel in het magazine 'Alles Paletti'

Bekijk het artikel in De Limburger


Bekijk de mooie recensie op www.musicalnieuws.nl

Bekijk het verslag bij Omroep Venlo

 

Foto’s basisschoolleerlingen in decor Cats
Op donderdag 2 en dinsdag 7 februari jl. hebben ongeveer 1500 basisschoolleerlingen in theater de Maaspoort de musical Cats bezocht en van de voorstelling genoten. In de pauze mochten de leerlingen met onze “katten” op de foto in het prachtige decor.

Bekijk de foto's van donderdag 2 februari

Bekijk de foto's van dinsdag 7 februari

Na de pauze werd het nummer “Abelkouw de spoorwegkat” gedanst en gezongen door de bezoekende leerlingen. Zij hadden het dansje bij dit nummer in hun klas ingestudeerd. Het stond in de lesbrief over Cats. Bekijk hier de filmpjes van de dansende menigte.

Film donderdag 2 februari

Film dinsdag 7 februari