Valuasmusical Cats

Cats
De nieuwe Valuasmusical Cats is in februari 2017 maar liefst 7 keer te zien in Theater de Maaspoort in Venlo. De repetities zijn al ruim een jaar aan de gang en naderen het einde. De musical Cats werd gecomponeerd door Andrew Lloyd Webber in 1981. De musical is gebaseerd op het boek Old Possum's Book of Practical Cats van Thomas Stearns Eliot.

Het verhaal speelt zich af op een vuilnishoop en gaat over een avond uit het leven van de katten daar. De katten stellen zich voor aan het publiek en leggen uit dat ze de Jellicle Cats zijn, een soort magische stam van pratende katten. Als laatste komt oom Deuteronomium tevoorschijn. Hij is de oude, wijze leider van de groep. Hij legt uit dat vanavond een bijzondere avond is en één van de katten uitverkoren zal zijn om herboren te worden, een kat heeft immers negen levens. Aan het eind van de avond maakt Deuteronomium bekend wie de uitverkoren kat is: Grisabella. Deze kat zingt de anderen toe en verdwijnt naar de “kattenhemel”.

De musicals van het Valuascollege zijn van een hoog niveau. Medewerkers van Theater de Maaspoort, en die zijn toch wat gewend, gaven ons het grootste compliment: ‘Dit is geen schoolmusical meer. Jullie zijn het niveau van de schoolmusical al lang ontgroeid. Het lijkt bijna een professionele productie.”
Wellicht hierdoor heeft de Maaspoort één voorstelling ingekocht en opgenomen in de reguliere programmering. Dat is echt uniek!

Het hoge niveau wordt bereikt door ruim een jaar keihard werken. Toneel en ballet repeteren iedere dinsdagavond. Koor en orkest repeteren elke zondagavond. Vanaf het begin wordt de musical opgevoerd met een groot live-orkest. Elke toon wordt live gezongen en elke noot wordt live gespeeld. Dat is iets wat in de regio lang niet elk gezelschap doet en durft.

Voorstellingen
Het was oorspronkelijk de bedoeling om zes voorstellingen te geven. Twee daarvan, op donderdagmiddag en dinsdagmiddag, zijn basisschoolvoorstellingen. Leerlingen van groep 8 worden hiervoor uitgenodigd. Dat zijn immers de leerlingen die aan het einde van groep 8 hun eindmusical opvoeren. Zo kunnen ze alvast zien hoe leuk het is om in een musical te spelen. De kids van de basisschool worden voorbereid op het musicalbezoek met behulp van een lesbrief. De lesbrief bij Cats gaat over het thema “Een tweede kans”. In Cats krijgt de kat Grisabella immers een tweede kans. Het thema “een tweede kans” is in de lesbrief vooral gericht op de vluchtelingenproblematiek. Wat maken leeftijdsgenoten van groep 8 mee als ze hun vaderland moeten verlaten, alles achterlaten om in een vreemd land, Nederland, een nieuwe toekomst op te bouwen? Binnen een week meldden zich 35 basisscholen uit de regio aan en waren deze middagvoorstellingen uitverkocht. Ook de kaartverkoop voor de reguliere voorstellingen liep zo hard, dat besloten werd een extra voorstelling in te plannen op de zondagavond. Zo wordt Cats maar liefst zeven keer op de planken gebracht en zullen ongeveer 5000 mensen de musical bekijken. Welke school kan dat nou zeggen?

Zoals bij elke Valuasmusical heeft regisseur en creatief leider Jeroen Marcelissen een eigen draai gegeven aan Cats. Jeroen: “Het wordt een hele fysieke en beweeglijke musical. De cast bestaat stuk voor stuk uit talenten zowel vocaal als qua dans en drama. In de Valuasversie van Cats leest een leerling in de bibliotheek de gedichtenbundel Old Possum’s Book of Practical Cats by T.S. Eliot. De musical ontstaat in zijn hoofd. Het is een beetje een mystieke musical.”
Jeroen wordt geassisteerd door zijn vader Wim Marcelissen. De muzikale leiding is in handen van Harry Boom en Bas van Gestel. Choreografe Liselotte Kusters-Gijsen heeft het ballet voorbereid op de voorstelling en eiste daarbij heel veel van de dansers. Menige kat had spierpijn na een balletrepetitie.
Decorbouwster Sabrina Crins heeft zich met haar team van ouders en collega’s een jaar lang flink uitgeleefd om een topdecor neer te zetten in de vorm van een vuilnisbelt. De kleding wordt ook nu weer verzorgd door Mieke Arts. Het schminken van alle katten wordt een helse klus. De ouders die dat gaan doen hebben dan ook een uitgebreide grimecursus gehad. Verder bestaat de crew uit William Stoot, Tim van den Berg, Ben Bettinger, Rick Cremers, Maud van de Wal, Bob Remmen, Ilona Smeets en Mieke Arts. Achter de schermen werken nog een zestigtal mensen mee aan de productie, waaronder Vocal Coach Marianne Maessen.

Cats in de media

Bekijk de prachtige foto's van Stephan Markus

Bekijk de uitzending op L1.


Bekijk het artikel in het magazine 'Alles Paletti'

Bekijk het artikel in De Limburger


Bekijk de mooie recensie op www.musicalnieuws.nl

Bekijk het verslag bij Omroep Venlo

 

Foto’s basisschoolleerlingen in decor Cats
Op donderdag 2 en dinsdag 7 februari jl. hebben ongeveer 1500 basisschoolleerlingen in theater de Maaspoort de musical Cats bezocht en van de voorstelling genoten. In de pauze mochten de leerlingen met onze “katten” op de foto in het prachtige decor.

Bekijk de foto's van donderdag 2 februari

Bekijk de foto's van dinsdag 7 februari

Na de pauze werd het nummer “Abelkouw de spoorwegkat” gedanst en gezongen door de bezoekende leerlingen. Zij hadden het dansje bij dit nummer in hun klas ingestudeerd. Het stond in de lesbrief over Cats. Bekijk hier de filmpjes van de dansende menigte.

Film donderdag 2 februari

Film dinsdag 7 februari