Nieuws

Een ijskoude dag op het Valuascollege - Valuascollege - Onderwijsgemeenschap Venlo & omstreken

Een ijskoude dag op het Valuascollege

Afgelopen week raakte de temperatuur met gemak de 30 graden. Met als klapper donderdag 22 juni jl. ’S ochtends vroeg, bij aanvang van de eerste les, was het buiten al 25 ºC ‘and rising’. Iedereen zweette, ploeterde en zwoegde van bezweet lokaal naar bezweet lokaal. Behalve in 31.02. Daar waren de leerlingen ook aan het zwoegen, maar met garde en spatel. Rookwolken kolkten door het lokaal, uit bakken en erlenmeyers. Het waren geen stoomwolken, maar droogijs (vast CO2) wat verwoed alles afkoelde wat het tegen kwam. De leerlingen kregen bakken met slagroom, melk, suiker, yoghurt, rozijnen, aardbeien èn droogijs.

Droogijs is vast CO2 wat sublimeert (van vast naar de gas fase) bij een temperatuur van -78ºC. Het heeft een koelvermogen van ruim 3x als van water. 

Dit sublieme (leuk woordgrapje red.) mengsel veranderde in ijs van een fantastische kwaliteit. Door de snelle koeling en driftig gespatel ontstonden miljarden kleine ijskristallen die een sensationele smaakbeleving gaven. Verser ijs dan dit zal niet mogelijk zijn. Zeker nu de temperatuur buiten al was opgelopen tot dichter bij de 40 dan de 30 werd dit ultiem welkom ontvangen.


Wil je dit zelf doen? Zoek een droogijs leverancier hier in de buurt, zorg dat je tempex (piepschuim) bak hebt en koop droogijs. Droogijs kost ongeveer €1,10 per kilo. Neem een metalen bak en doe daar naar smaak; melk, yogurt, slagroom, water, fruit, jam, chocolade, wat je lekker en of leuk vindt en doe daar een schep droogijs bij. Roer het mengsel tot het een smeuïge substantie is geworden en klaar.

De leerlingen van 4HAVO en 3THAVO hebben uiteindelijk het ‘beste ijs ooit’ gemaakt. Uitspraken als ‘dit is echt de leukste les ooit’, ‘dit moeten we vaker doen’ ‘ik ga een ijskraam beginnen’ ‘het is echt koud’ waren niet uit de lucht. Enkele foto’s hieronder zullen dat beeld hopelijk bevestigen. 

Bart Neervoort





 

Ga terug